ИЗЛОЖБИ В ГАБРОВО 2017


Кристо и Жан-Клод. Проекти

изложба на подписани постери и видео материали от проекти на двамата артисти


Изложба Кристо и Жан-Клод. Проекти представя шестнадесет проекта на артистите и ранни произведения. Започва с прехода от ранните творби на Кристо, направени в ателието му в Париж (опаковани кутии и бутилки) и Ню Йорк (фасади на магазини) към мащабните проекти, реализирани в градска среда или в природата. Показваме и видео интервю с Кристо за ранните му творби на Георги Лозанов и режисьора Стоян Радев. Хронологично са представени мащабните проекти на артистите с постери, текст, времева линия и географска карта. Сред проектите са Желязната завеса, Завеса в долината, Опакования Райхстаг, Чадърите, Опаковани дървета, Опакования Пон Ньоф. Последният реализиран проект, Плаващите кейове присъства с видео кадри на Недялко Данов от филма на БНТ Мост към Кристо, направен от Евгения Атанасова-Тенева. Изложбата завършва с проекта Мастабата, върху който екипът на Кристо и Жан-Клод работи понастоящем. Проектът е планиран за пустинята край Абу Даби и ще бъде най-голямата скулптура в света. 

Изложба Роден в Габровo

документална изложба за живота на семейство Явашеви в град Габрово и ранните стъпки в изкуството на младия Кристо


Изложба Роден в Габрово е своеобразна „капсула на времето”, в която ни води разказът на Евгения Атанасова-Тенева. Представя живота на семейство Явашеви – Цвета и Владимир и техните трима сина в Габрово. Проследява ранните години на малкия Христо в Габрово през лични снимки, предоставени от членовете на фамилия Явашеви, както и документи от Държавния архив в Габрово и други институции. Показани са стари картини и скъпо пазени спомени от приятели и съученици. Изложбата припомня и времето на бурното индустриално развитие на Габрово и историческите обрати, белязали съдбата на града и неговите жители в средата на миналото столетие.


Изложбите бяха съпроводени от филмова програма за Кристо и Жан-Клод и техните проекти и от ателиета за деца и семейства.

снимки: Анна Оклева, Община Габрово, Посетители на изложбата © 2023 Център Кристо и Жан-Клод, Габрово

Изложбите са организирани от Община Габрово, Музей на хумора и сатирата и Сдружение Нашето по-голямо Габрово с партньорската подкрепа на БНТ, Държавен архив – Габрово, Регионална библиотека Априлов – Палаузов, Регионален исторически музей – Габрово, Национална Априловска гимназия, Национална гимназия за приложни изкуства Тревненска школа, Второ основно училище Неофит Рилски и Начално училище Васил Левски. 


В изложбите са включени материали, любезно предоставени от семейство Явашеви, Евгения Атанасова – Тенева, Георги Лозанов и Стоян Радев, Драган Немцов, Иван Господинов и Мариян Костадинов, Ива Хаджиева, Иванка Здравкова, Гео Кукудов.