ИЗЛОЖБА В ПАРИЖ 2021

Кристо От Габрово до Триумфалната арка

е разказ за пътя на големия артист от родния град Габрово до първите му стъпки на световната артсцена в Париж


30 рядко показвани досега творби, снимки и факсимилета от ранните години на родения в Габрово Кристо бяха представени от 17 септември до 30 ноември 2021 в галерията на Българския културен институт в Париж. Кристо. От Габрово до Триумфалната арка е документална изложба, разказваща историята на семейство Явашеви, най-ранните детски години на Кристо и първите творчески изяви на младия художник. Тя дава рядката възможност на посетителя да надникне в по-малко известна част от биографията на художника – неговия „български период“. Сред експонатите са лични снимки, предоставени от членове на семейството и документи от българския държавен архив и други институции. Показани бяха и ранни творби на Христо Явашев от студентските години, както и мили спомени от приятели и връстници. Изложбата проследява формирането на Кристо като един от най-разпознаваемите художници на 20-ти и 21-ви век, преди 21-годишният младеж да се впусне в самотното и рисковано пътуване на художник имигрант отвъд Желязната завеса.


Изложбата съпътстваше дългоочаквания проект Триумфалната арка, опакована.


Изложбата Кристо. От Габрово до Триумфалната арка се реализира от Музея на хумора и сатирата и Българския културен институт в Париж, с подкрепата на Община Габрово и Министерството на културата.

снимки: Мартина Денева © 2023 Център Кристо и Жан-Клод, Габрово

Експонати и материали, любезно предоставени от:

Даниела и Анани Явашеви, Елка и Стефан Явашеви, Евгения Атанасова-Тенева, Гео Кукудов, Драган Немцов, Недялко Данов, Държавен архив – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово


Куратор: Маргарита Доровска
Текстове: Евгения Атанасова-Тенева
Проучване: Евгения Атанасова-Тенева, Елена Николова, Маргарита Доровска, Сдружение „Нашето голямо Габрово“
Превод на френски: Станимир Делчев
Превод на английски: Трейси Спийд
Изложбен и графичен дизайн: Мартина Денева