ИЗЛОЖБА В СОФИЯ 2018

Роден в Габрово гостува в Credo Bonum

След големия успех в Габрово през 2017 година, на 27 март документалната изложба Роден в Габрово беше показана в Галерия CREDO BONUM в София. Тя представя живота на семейство Явашеви – Цвета и Владимир и техните трима синове в Габрово.


От 27 март до 14 април 2018 посетителите имаха възможността да научат повече за ранните години на малкия Христо, да видят детските му снимки редом с тези на неговите братя – актьорът от киното и театъра Анани Явашев и инженера-химик, изобретател на „Верото“ Стефан Явашев.

снимки: Росина Пенчева © 2023 Център Кристо и Жан-Клод, Габрово

Изложбата Роден в Габрово е своеобразна „капсула на времето”, в която разказът е на Евгения Атанасова-Тенева. В нейните текстове се появяват и спомените на Кристо за времето в Габрово, записани в поредица от интервюта, които тя прави с него през годините.


Изложбата показва домовете, в които семейството живее, училищата, в които Христо учи, детските игри и заниманията с изкуство, както и местността Качорите, където прекарва летата и където се завръща като студент в Академията, преди да отпътува за Прага.


Семейната фабрика Химия и индустрия е мястото, където малкият Христо, заедно с двамата си братя, расте и играе в близост до предметите, които ще станат емблематични за творбите му – платовете и варелите. Приятелите на Христо си спомнят за детските игри на трапери и индианци, за фантазията и енергията, с които Христо увлича всички около себе си. Между игра и изкуство сякаш за него няма разлика. Представен е кръжокът по рисуване на учителя Попов, който подготвя „габровската колония” за Художествената академия в София – така самият Попов нарича групата от талантливи бъдещи художници – Христо Явашев, Ива Хаджиева, Драган Немцов и Дора Бонева. Присъства и историята на семейния театър, който Христо, братята му и техни приятели организират за публика – с адаптирани текстове, миниатюрна сценография в рамка от картина и изрязани фигурки за актьори. Оригинален брой на списваното от Христо (и редакционна колегия от приятели) самиздат списание Български театър е предоставено за изложбата от музиканта Гео Кукудов. 


През 1947 Фабриката Химия и индустрия е национализирана, а година по-късно – и домът на Явашеви, който се намира в част от сградата. Бащата, инженерът химик Явашев е набеден, че е „саботьор“, унищожил социалистическа продукция (в неговата смяна пиян работник неправилно обработил и похабил няколко топа плат) и осъден на година затвор във Велико Търново. Освободен е през 1950 г. и семейство Явашеви напуска Габрово. 


Изложбата завършва с местността Качорите в Габрово, за която Кристо с любов си спомня в интервютата на Евгения Атанасова – Тенева. Там той играе с братята си и рисува – дървета, къщи, портрети на хора, селяните, децата им, жените им, стотици рисунки. 

Качорите е мястото, на което младият студент в Художествената академия се връща отново и прекарва цял месец преди да напусне България. Качорите са най-яркият детски спомен, към който Кристо обича да се връща. Те остават непокътнат символ на абсолютната свобода, жаждата за която определя живота и творчеството му.


Изложбата е организирана от Музея на хумора и сатирата, Община Габрово и Сдружение Нашето по-голямо Габрово.